Industriele productie enzo

« Back to Home

Kabels en leidingen: de rookgasafvoer van een cv

Gepost op

Voor de cv (centrale verwarming) worden VR- en HR-ketels gebruikt. Nu worden de laatste jaren alleen nog maar HR ketels toegepast. De afvoerkanalen moeten voor alle cv's in orde zijn. Wanneer dat niet het geval is kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan.


Afvoerkanaal VR-Ketel

In bijna alle situaties is een VR-ketel of een bestaande cv aangesloten op een gemetselde schoorsteen. Nu is het mogelijk dat zo'n rookgasafvoer voor een cv alleen uit baksteen bestaat, maar hij kan ook gevoerd zijn door middel van een aluminium/rvs vaste buis of een flexibele buis. Tegenwoordig mogen de VR-ketels niet meer op een gemetselde bakstenen afvoerkanaal worden aangesloten. Deze bakstenen afvoerkanalen moeten nu voorzien worden van een voering. Dat kan eventueel een rvs flexibele buis zijn (inclusief condensafvoerstuk). Door de nieuwe milieu eisen zijn ook de moderne VR-ketels begrensd in de temperatuur. Daarom zou dit problemen kunnen veroorzaken in bestaande situaties. Omdat de moderne VR-ketels begrensd zijn, wordt de temperatuur van de rookgassen minder hoog. Zij zullen dan tijdens de afvoer eerder condenseren. Er kunnen door het vocht ketelproblemen ontstaan. Daarom moet de afvoer in orde zijn. De VR-ketels worden tegenwoordig bijna niet meer toegepast. 


De rookgasafvoer cv voor een HR-ketel 

Het bestaande rookkanaal zal bij een vervanging van een VR- naar een HR-ketel vaak worden omgebouwd. Bij deze Hoog Rendement ketels worden ze bijna altijd aangesloten op een dikwandige aluminium pijp, een speciale kunststof pijp die voor de ontstane rookgassen geschikt is of een rvs-pijp. Er kunnen ook flexibele buizen worden gebruikt wanneer een vaste pijp niet kan worden toegepast. De temperatuur van de rookgassen wordt tijdens de afvoer steeds lager. Bij de nieuwe generatie ketels hebben de rookgassen slechts een temperatuur van ongeveer 50 graden Celsius. De gassen zullen tijdens het afvoeren daardoor snel condenseren. De zuurgraad van de gassen, dus de gecondenseerde vloeistof, is hoog. Daar de hoge zuurgraad kunnen er gaatjes in de wanden ontstaan. Dat kan voor gevaarlijk situaties zorgen. Indien er door de gaatjes koolmonoxide in de woning komt, kan dat levensgevaarlijke situaties met zich meebrengen. Omdat een rookgasafvoerkanaal ongeveer 20 jaar meegaat, net als een ketel, is het belangrijk deze met regelmaat te laten controleren. Wanneer de ketel aan vernieuwing toe is, kunt u automatisch ook het rookgaskanaal laten vernieuwen. Ga nooit zelf aan de slag om een nieuw rookgaskanaal aan te brengen. Een rookgaskanaal kan een verschil maken tussen leven en dood. Het geheel moet op de juiste manier worden geïnstalleerd. Laat deze werkzaamheden altijd uitvoeren door een erkend installateur. Zij weten precies wat er gedaan moet worden. U moet er zeker van zijn dat de gehele installatie op de juiste manier is aangesloten. Dat zijn werkzaamheden die u door een specialist moet laten uitvoeren. Kijk voor vakbekwame specialist op Cox Geelen


Delen