Industriele productie enzo

« Back to Home

Haspels

Gepost op

De bedrading opbergen met haspels

Door werknemers moeten er vaak karweitjes uitgevoerd worden die buiten het bereik van een wandcontactdoos zijn. Wanneer er geboord moet worden waarbij grote gaten geboord moeten worden, zijn daarvoor boormachines, die aangesloten zijn op de netspanning het meest geschikt. In een dergelijk geval moet er een verlengsnoer worden gebruikt. Dat kan nog wel als er maar één verlengsnoer is die op de grond ligt, maar bij werkzaamheden door meerdere personen zou dat voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Struikelen over de losse snoeren kan hierbij gemakkelijk plaatsvinden. Dat geldt ook voor werkzaamheden die in fabriekshallen moeten worden uitgevoerd. Wanneer er vaak met losse handbare machines wordt gewerkt, kan dat ook voor problemen zorgen. Een fabriekshal waar veel snoeren op de grond liggen, die niet worden gebruikt, zorgen niet alleen voor een rommelige sfeer, maar ook voor een gevaarlijke. Als er een persoon door struikelen in aanraking komt met een draaiende machine zijn de gevolgen niet te overzien. Daarom moet er gebruik worden gemaakt van haspels.

De haspels

Bij een haspel kan het snoer of kabel worden opgerold wanneer deze niet gebruikt wordt. Hierdoor zal er ook niemand over kunnen struikelen. De plaats waar gewerkt wordt, blijft daarbij overzichtelijk. Er zijn haspels die voorzien zijn van een veer. Door deze uit te rollen kan hij vervolgens worden geblokkeerd. Wanneer hij opgerold moet worden, kan hij van de blokkade af worden gehaald, zodat de haspel uit zichzelf de kabel of snoer oprolt. Bij gebruik van een haspel moet deze helemaal worden afgerold omdat hij anders bij gebruik warm wordt. Wanneer hij niet helemaal wordt afgerold, kan hij zijn warmte niet kwijt. De kabel kan daardoor zo warm worden dat de isolatie gaat smelten. Dat kan kortsluiting veroorzaken wat zeer gevaarlijk kan zijn. Tegenwoordig worden de goede haspels voorzien van een thermische beveiliging. Dat wordt de clixon genoemd. Deze zal het verlengsnoer uitschakelen wanneer hij te warm wordt. Dat is een veilige gedachte, omdat dan kortsluiting, door het smelten van de isolatie, geen sprake meer is. Een clixon wordt ook vaak gebruikt bij een elektrische frituurpan of wasmachine. Een haspel kan worden aangesloten door de stekker in de wandcontactdoos te steken. Aan de andere zijde op de haspel zitten vaak meerdere aansluitingen om een machine aan te bevestigen. Het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de haspel niet overbelast. Dat is vooral belangrijk wanneer er geen clixon beveiliging is. Je moet dan zelf voorkomen dat de draad van de haspel niet door zal smelten. Als je een haspel wilt aanschaffen, kun je er beter een nemen met een thermische beveiliging. Dat is niet alleen beter ter bescherming van de haspel, maar het is ook veiliger bij het gebruik.

Voor meer informatie spreek met BDJ Holding BV.


Delen